Temeljno povjerenje

Napisao/la John i Paula Sandford.

Korisnička ocjena:  / 2

Ovaj je članak vrlo dugačak, no kad ga počnete čitati, učinit će vam se prekratkim. U njemu ima toliko Božje mudrosti da ga jednostavno svaki roditelj, a i dijete, treba pročitati. Radi se o povjerenju, i to temeljnom povjerenju potrebnom za život. Temeljno povjerenje dijete stječe od rođenja do navršene druge godine (u pravilu). Ako ga nismo stekli, još uvijek nije kasno za promjenu srca

Temelj ovog izlaganja jest biblijski citat: „Upućuj dijete prema njegovu putu, pa kad i ostari, neće odstupiti od njega” (Izr 22,6).
Roditelji često krivo shvaćaju ove riječi. Oni odgajaju dijete kako oni misle da je najbolje, te na taj način određuju djetetov životni put prema svojim željama. „Upućuj dijete prema njegovu putu” – kako bi roditelji znali koji put Bog želi za njihovo dijete, potrebno je da hodaju sve bliže s Gospodinom, da mole za dijete i blagoslivljaju ga, tako da Gospodin omogući djetetu da postane onakvo kakvim ga je Bog Otac zamislio kad ga je stvorio u svome srcu. Roditelji su pozvani promatrati dijete, uočavati njegovu osobnost, gledati njegovo srce. Uočavati tko njihovo dijete jest, te ga učiti da to bude.
Postoji pet faza u razvoju djece (kronološki poredano): temeljno povjerenje, neovisnost, inicijativa, društvo, tinejdžerstvo.
Zakoni prirode i Božji zakoni nisu u suprotnosti, nego zajedno „surađuju”.


Prop 3,1: Sve ima svoje doba i svaki posao pod nebom svoje vrijeme.
Prop 3,11: Sve što on čini prikladno je u svoje vrijeme; ...

To vrijedi i za faze razvoja djece.
Postoje određene stvari koje moramo naučiti (usvojiti) u svoje, zadano vrijeme. Ako ih ne naučimo u to vrijeme, nećemo naučiti ni nove stvari koje su predviđene za učenje u narednom razdoblju koje slijedi.


Zamislimo stablo. Sjeme pada u zemlju i niče. Najprije se razvija korijen, onda izlazi deblo, pa grane i lišće. Što bi se dogodilo kad bi se iz sjemena najprije razvijalo lišće? Došlo bi do kaosa.
Slično se događa kad je Božji plan za odgoj djece izokrenut, promašen ili uništen.
Ako dijete ne usvoji temeljno povjerenje, ne može prijeći u fazu neovisnosti.
Isto tako, kada dijete usvoji temeljno povjerenje i neovisnost, tek tada može prijeći u fazu inicijative.
Pojedina djeca usvoje temeljno povjerenje s pola godine, dok neka djeca tek s tri godine.


Nema strogih pravila. Ne mora nužno biti dobro kada dijete brzo usvoji pojedinu fazu. Također, ne mora nužno biti loše kada je djetetu potrebno duže da usvoji određenu fazu.
Prve tri faze razvoja (obično do navršene šeste godine) upravo je vrijeme formiranja našeg korijenja. Napravimo usporedbu našeg života sa stablom. Stablo najprije formira korijenje u zemlji, a tek onda raste izvan zemlje. Korijenje stabla fizički ne vidimo. Slično je i s nama. U prvih šest godina formiramo stavove, obrasce ponašanja, učimo se primati i davati ljubav, učimo komunicirati s ljudima, te učimo i mnoge druge stvari. Te prve godine obilježe nas te se kasnije u životu ponašamo onako kako smo naučili u to prvo vrijeme života. Ne vidimo naše korijenje, jer na jedan način zaboravljamo prvi dio našeg života.


Definicija korijena: korijen je uvježban (u naviku), skriven način ophođenja s Bogom, s drugima, sa samim sobom, i s prirodom.
Gorki korijen je nesposobnost ophođenja s Bogom, drugima, samim sobom, i s prirodom (usp. Heb 12,15).

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Rheme

 • Demo Image

  vlč. Dražen Radigović

  Osnivač i voditelj zajednice Dobri pastir, odgovorni urednik Rheme

 • Demo Image

  Josip Lončar

  Ravnatelj Ustanove Kristofori, glavni urednik Rheme i Booka

 • Demo Image

  p. Marko Glogović

  Marko Glogović OSSPE, voditelj je udruge Centar za nerođeni život Betlehem, te odgovorni urednik Booka

 • Demo Image

  fra Ivo Pavić

  dr. sc. fra Ivo Pavić voditelj je duhovnih obnova za krštenje u Duhu koje se svake nedjelje održavaju u župi Šurkovac

RHEMA na Faceu